Вигідний бізнес — бджільництво

Досвідчений пасічник ділиться досвідом успішної справи й тим до яких ризиків тут потрібно бути готовим

Села потенційних мільйонерів

Села Обухівського району Київської області якнайкраще підходять для започаткування такої прибуткової справи, як бджільництво. Великі Дмитровичі, Малі Дмитровичі, Верем’я, Витачів, Матяшівка… ці та інші села у буквальному розумінні цього слова, можуть жити з бджільництва.

Згідно статистики у нашій країні число бджолярів невпинно збільшується. Майже 85% з них, це — дрібні пасічники, які реалізують продукцію на ринках області. Завдяки мережі інтернет дехто з них створює власні сайти й продає мед за межі країни.

Отже, виходить, що бджільництво, вкрай вигідний бізнес? «Так, — говорить Максим Плих, пасічник. — Якщо у вас у селі є будинок й земельна ділянка, саме час замислитись про початок власної справи. Можна почати вирощувати біологічно чисті продукти, або закупити поголів’я сільгосп тварин. Але, у бджільництів тут, як і в будь-якій справі, ніхто не застраховіаний від ризиків його втратити. Наприклад, найпоширенішою проблемою може стати масове вимирання бджіл».

Про ризики

Отже, які випробування та ризики чекають на тих, хто вирішить займатися бджільництвом?

«Попри те, що бджільництво вигідна справа, варто бути готовим до проблем, — говорить Максим Плих, пасічник. — Наприклад, мої перші бджоли загинули у першу ж зиму. Причиною цього став банальний голод. Сироп для їх годівлі вилився на дно вулика через діряву годівницю, а я того і не помітив».

Саме це стало причиною того, що я ретельно підійшов до справи наступного року. Придбав новий відводок й весь час слідкував за своїми «підопічними».

Людині, яка ніколи не займалася бджільництвом на початках буде складно. Щоб почати отримувати прибутки за словами пасічника потрібно… полюбити своїх бджілок-трудівниць. Лише тоді ви зрозумієте, як їх берегти, і що потрібно робити.

«Вивчіть технологіх розведення бджіл, — говорить Максим Плих, пасічник. — Якщо хочете швидкого прибутку, дослідіть ринок збуту, а головне — спеціалізацію пасіки. Потрібно якнайшвидше знайти свою нішу і працювати у цьому напрямку».

Порада!
Спеціалізація пасіки залежить від регіону та місця розміщення пасіки. Брак природного корму для бджіл потрібно буде компенсувати додатковою годівлею, що у кінцевому підсумку призведе до додаткових витрат.

Роздріб чи гурт?

Найвигідніше, за словами пасічника продавати медову продукцію у роздріб. Знайти того, хто купляв би мед за доброю гуртовою ціною складно, але саме продаж гуртових партій меду у результаті вигідніший.

Сьогодні ж саме експорт забезпечує українським пасічникам добру реалізацію свого продукту та пристойні заробітки.

Можна спеціалізуватися, не на продажі меду, а на продажі бджіл: виробництво бджоломаток та бджолопакетів.

Для довідки:
Бджоломатка – основа бджолосім’ї. Бджолопакет – це відводок.

Саме ці два продукти стабільно користуються попитом на ринку. Адже, за словами пасічника виростити матку непросто й добрих фахівців у цьому напрямку дуже мало.

«Ті, хто прагне започаткувати власну справу, — говорить Максим Плих, пасічник, — стають у чергу за бджолопакетами».

Якщо.. невдача?

Невдача у бджільництві, це не отримання прибутку з реалізації продукту, як багато хто думає, а загибель бджіл.

Тож свою пасіку потрібно оберігати від впливу пестицидів та хімічних речовин.

Саме через масову загибель бджіл в країні декілька років тому ціни на бджолопакети лише зростають.

За бджоломатку просять від 200 до 500 гривень за штуку (!)

Пасічник, не рекомендує «забирати» для бізнесу геть усе з пасіки, починаючи від меду, і закінчуючи маточним молочком.

«Не можна розпорошуватися, — каже Максим Плих, пасічник. — Для спеціалізації краще обрати один-два напрямки».

І у бджіл є — порода

Це тільки на перший погляд усі бджоли однакові. Наприклад «закордонні» бджоли менш агресивні, ніж наші, українські. За словами пасічника порода «карніка» — найбільш миролюбна. Мед з такої пасіки можна збирати не прикриваючись сітками. Особлива селекція і сформувала цю породу. За словами пасічника, розведення цих бджіл, економічно вигідне, адже ви економите на методах захисту.

Пасічник пропонує усім зацікавленим розпочинати бізнес з п’яти, десяти вуликів, а далі — все залежить від спеціалізації пасіки.

Якщо вирощувати бджоломаток на продаж, вуликів може бути і триста-чотириста.

А, поки, ваші бджілки-трудівниці працюватимуть на ваш добробут, можна розслабитись і порибалити. Як і де це найкраще зробити у Обухівському районі, шукайте на нашому сайті.

Поширити новину
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментарі

коментарів