Історія міста Обухів


Обухів належить до тих невеликих українських містечок, де за зовнішньою провінційністю ховається давня та цікава історія.

Поселення на річці Кобринка відомі ще з доби трипільської культури (5-4 тисячі років тому). Також на околицях Обухова знаходяться 28 курганів різних епох: скіфського періоду, праслов’янських черняхівської та зарубенецької культур. Виявлено також слов’янське городище (11-13 століття), скарби з монетами Стародавню Грецію, Риму, Візантії.

Заснування Обухова відноситься до 1362, коли на відвойованій у Золотої Орди території намісник литовського князя Володимир Ольгердович заснував прикордонне поселення Луковиця. До 1550 року від Луковиці, спустошеної татарськими набігами, залишився лише хутір, де жив селянин Обух. Від його імені поселення отримало назву Обухів. До середини 17 століття тут прокотилося кілька козацько-селянських повстань. 1649 року Обухів став сотеним містечком Гетьманщини. Вже 1662 року він спорожнів у результаті козацької громадянської війни і довго перебував у прикордонній зоні України, Польщі та Росії. Він переходив із рук у руки, часто спалахували народні повстання. У 1796 Обухів дістався Росії. Почалося поступове розвиток міста. В Обухові, який став ярмарковим центром, проходило 6 щорічних ярмарків. Розвивалися ремесла та дрібні виробництва. У 1917-22 роках у районі Обухова не припинялися бої. З 1923 року Обухів став районним центром Київської губернії (області). Статус міста він отримав лише 1979 року.

Сучасний Обухів – розвинений промисловий центр. Проте місто відоме в Україні своїми уродженцями. В Обухові народилися поет Андрієм Малишком, Олімпійські призери Альоною Савченко (фігурне катання) та Тетяна Теклян-Семікіна (веслування на байдарках).

Серед визначних пам’яток міста Обухова виділяються краєзнавчий музей, музей Андрія Малишка, пам’ятник жертвам голодомору (2008 рік). У селі Копачів знаходиться парк «Київська Русь» — історико-культурний центр, який відтворює стародавній Київ 5-13 століть у реальних розмірах. Тут проводяться екскурсії, реконструкторські, етнічні та музичні фестивалі, лицарські турніри, ярмарки, ремісничі майстер-класи, фаєр-шоу.

Поширити новину
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментарі

коментарів