Музеї Обухова


З давніх-давен на правобережжі Дніпра зародилася цивілізація. Тож у багатьох населених пунктах стародавньої трипільської землі створено музеї.

Обухівський районний історико-краєзнавчий музей

Обухівський районний історико-краєзнавчий музей засновано 1984 року. Розташований у приміщенні Обухівської районної державної адміністрації. За рейтингом журналу «Музеї України», Обухівський районний історико-краєзнавчий музей визнано найкращим музеєм Київщини у 2006 році.

За час існування заклад не раз змінював місцезнаходження, поки нарешті місцевою владою не було ухвалено рішення про розміщення установи в сучасній будівлі, зокрема на 3-му поверсі, поряд з будинком райдержадміністрації у центрі міста (вул. Київська, 14), в якій також містився відділ культури Обухівської райдержадміністрації та центральна бібліотека.

У музеї проводять щорічні конкурси мистецької майстерності ім. Братів Гніп, археолого-історичні дослідження всіх населених пунктів Обухівщини, виходить краєзнавча література. Так, підготовлено туристичний путівник «Дорогами Наддніпрянщини», де представлені привабливі місця цього маршруту, а до 85-річного ювілею знаменитого обухівця поета Андрія Малишка (1997 рік) створено кольоровий альбом-путівник «Малишкін край». Також розроблено туристичний маршрут мальовничої Малишкіна Обухівщина, ведеться робота з розробки та відкриття туристичних маршрутів «Київська Русь», «Археологічні дослідження Хвойки», «Козацтво».

Музей-садиба Андрія Малишка

Музей знаходиться у будинку, в якому народився майбутній поет Андрій Малишко. Народився Андрій у родині шевця Самуїла Малишка. Хата знаходиться на околиці сучасного Обухова на вулиці Андрія Малишка.

Музей-садиба Андрія Малишка було відкрито у лютому 1991 року спільними зусиллями вдови поета Любові Василівни Забашти та його племінниці Ольги Сергіївни Малишко за сприяння Обухівської міської ради. Музей-садиба Андрія Малишка

Експозиція музею-садиби присвячена життю та творчості українського поета Андрія Самойловича Малишка, а також етнографії Південної Київщини.

Протягом екскурсії музеєм, зокрема для школярів, фахівець-працівник закладу розповідає про дитинство та юність поета, що проходила в одному з мальовничих куточків Обухова, його родині, житті та творчості поза домом. Серед цікавих експонатів, пов’язаних з Андрієм Малишком, – робочий стіл із друкарською машинкою, книги та його особисті речі.

Германівська картинна галерея

Приміщення, в якому знаходиться картинна галерея, збудовано у 1902 р. як магазин. Картинну галерею розміщено в одному залі. У ній виставлені роботи художників, життя яких пов’язане з Германівкою, а також мистецькі вироби мешканців.

Музей козацтва

Музей козацтва знаходиться в приміщенні, побудованому в 1904 р. як мануфактурна лавка. Музей козацтва висвітлює історичні та суспільно-політичні процеси розвитку села Германівка у контексті спільної історії України через археологічні та етнографічні давнини від епохи бронзи до сьогодення. Музей розділений на два зали. У першій залі виставлено експонати від доби бронзи до кінця XIX ст. У другому залі – експонати початку XX ст.

Поширити новину
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментарі

коментарів