Через сумнівні операції на Обухівщині було втрачено 64 мільйони гривень

Фахівці апарату Північного офісу Держаудитслужби провели державний фінансовий аудит виконання бюджету Обухівського району Київської області за період з 01.01.2014 по завершений звітний період 2018 року, за результатами якого виявили факти неефективних управлінських дій, що призвели до недоотримання доходів на суму 22,7 млн грн, та ризикових операцій, що можуть призвести до упущених вигод, на майже 42 млн грн.

Про це повідомили в прес-службі Північного офісу Держаудитслужби.

При цьому неефективні управлінські рішення, що призвели до втрачених вигод бюджетом Обухівського району, встановлено майже на усіх перевірених об’єктах контролю.

Зокрема, окремі органи місцевого самоврядування району не розміщували вільні залишки бюджетних коштів на депозитних рахунках, через що втратили можливість отримати додаткові доходи за відсотками на майже 25 млн грн.

Через несплату замовниками будівництва коштів пайової участі у розвиток інфраструктури населеного пункту міський бюджет Українки втратив понад 2,1 млн грн доходів. Крім того, кошти екологічного податку, що надійшли до міського бюджету, всупереч чинному законодавству не використовувалися для цільового фінансування природоохоронних, ресурсозберігаючих заходів та заходів для зниження впливу забруднення навколишнього природного середовища Трипільською ТЕЦ, викиди якої негативно впливають на здоров’я мешканців прилеглих територій.

Упродовж 2014 – 2017 років місцеві бюджети Обухівського району недоотримали понад 118 тис. грн орендної плати і втратили можливість отримати надходження за оренду землі щонайменше на 20 млн грн, бо у договорах оренди земельних ділянок, укладених Обухівською РДА, було занижено розмір орендної плати та нормативної грошової оцінки землі. У 2017 та 2018 роках не забезпечено надходжень до місцевих бюджетів за постійне видобування орендарями піску на окремих територіях земельних ділянок, які використовуються не за цільовим призначенням.

Крім того, за підрахунками аудиторів, через засмічення твердими побутовими та промисловими відходами земельних ділянок, орендованих ТОВ «Росток», ТОВ «Паком», іншими користувачами збитки держави становили понад 16,3 млн грн.

Ще майже 84 тис. грн Обухівський районний бюджет недоотримав через неефективне використання власних повноважень органами місцевого самоврядування при передачі в оренду комунального майна.

Окрім того, у шести бюджетних установах та органах місцевого самоврядування Обухівського району виявлено недоотримання фінансових ресурсів на майже 4 млн грн, незаконних витрат та нестач на суму понад 3 млн грн, інших фінансових порушень на понад 3,6 млн грн.

Протягом 2016 року – квітня 2018 року за наявності заборгованості за соціально важливими видатками органи місцевого самоврядування Обухівського району витратили понад 5,2 млн грн на не першочергові видатки – виплату заробітної плати працівникам Обухівської районної державної адміністрації та окремих її управлінь.

За результатами контрольного заходу державні аудитори надали 23 рекомендації щодо наповнення місцевих бюджетів доходами, шляхів удосконалення управління бюджетними коштами та посилення фінансової дисципліни.

Поширити новину
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментарі

коментарів