Як Рудяк втратив Обухівщину

Ще поки діючий голова Обухівської РДА Іван Рудяк знаходиться у відпустці, але дуже сумнівно, що він повернеться до виконання обов’язків голови району

Все йде до того, що в одному з ключових пристоличних районів Київської області президентська вертикаль буде помножена на нуль. Як повідомили джерела «Моєї Київщини» в Адміністрації Президента, на Банковій вкрай незадоволені роботою Івана Рудяка. Але про повноцінне звільнення мова не йде. Швидше за все, він найближчим часом він буде переведений на посаду голови РДА в інший район поблизу Києва. Але в Обухів йому вже повернутися навряд чи вийде.

Головну роль в фіаско Рудяка зіграла активність опозиційної районної ради, яка і висловила йому недовіру (до речі, навіть частина президентського БПП) і обрізала частину повноважень. Таким чином функціонал голови РДА звівся до мінімуму. Тим паче, що райрада перетягує на себе і фінансові питання, остаточно нівелюючи роль президентської вертикалі в районі.

Якравий приклад — освітня сфера. Гроші на освіту приходять на районну раду, яка затверджує кошторис і передає їх на РДА для розподілення. Але в рамках нової освітньої реформи взято курс на автономізацію шкіл. І цим, за даними нашого видання, вирішили скористатися в райраді. Будь-яка школа може оформитися як окрема юридична особа з окремим рахунком. Районна рада має право розширити штат і створити окремий фінансовий відділ, призначивши свого спеціаліста по розподілу коштів. Якщо такі дії будуть зроблені, то районна адміністрація стає просто зайвою ланкою і випадає із ланцюжка через власну непотрібність. А райрада напряму зможе передавати кошти для шкіл. Цей механізм повернення делегованих повноважень на Обухівщині вже запущений.

Рудяк, який мав би вирішити конфлікт і робити все, щоб зберегти свої повноваження як представника президента в районі, просто пішов у чергову відпустку. На цьому фоні районна адміністрація стає непотрібним рудиментом у функціонуванні району. Банкова на це має звернути особливу увагу. Тим паче, що під себе «підминає» Обухівщину скандально відомий нардеп Ігор Кононенко, який планує йти від цього мажоритарного округу. У випадку якщо районна рада стане самостійною, соратнику президента буде дуже складно вести кампанію в цьому районі.  

До слова, раптом хтось забув, подібні сценарії на Обухівщині вже реалізовувалися за часів керування районом Віктором Остринським з 2005 по 2010 рік. Зараз екс-голова РДА перебуває у розшуку за земельні махінації.

Схоже, що Банкова все ж потроху розуміє, що кризовий менеджер з Рудяка, який не зміг врегулювати конфлікт на Обухівщині, треба переводити на інший напрямок роботи. Інша справа, що київські боси для того, щоб владнати ситуацію на Обухівщині, мають вилізти зі своїх броньованих автомобілів, спуститися на землю і розпочати діалог з райрадою для пошуку компромісу. Якщо цього не буде зроблено, то на прикладі одного району опозиційні до президента сили відпрацюють алгоритм непотрібності РДА як елемента владної вертикалі. І такі процеси можуть піти по усій Україні. На фоні президентської кампанії втрата контролю над районами може стати серйозним ударом по команді Петра Порошенка…  

Антон Болбочан, «Моя Київщина»

Поширити новину
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментарі

коментарів