Історія зі сміттям добігає кінця

Гори сміття, паркан та мовчазні робітники – саме так виглядала територія, що зовсім не призначена для сміттєзвалища, що навесні утворилося поблизу м. Українка. Ця проблема чекала свого вирішення майже півроку. І 14 грудня за ініціативи голови Обухівської РДА Івана Рудяка нарешті розпочався вивіз сміття невідомого походження, яке вже тривалий час перебувало на території підприємства ТОВ «ПАКОМ».

За словами Дар’ї Жавриди, завідувача сектору екології Обухівської РДА, після того як наприкінці травня громадські активісти затримали фуру зі сміттям, ймовірно, львівського походження, на місце сміттєзвалища виїхала постійно діюча комісія по контролю за дотриманням природоохоронного законодавства при РДА. Було залучено профільних спеціалістів та старшого державного інспектора з охорони довкілля.

Комісія виявила факт засмічення, спільно з екоінспекторами провели заміри, в результаті яких було підраховано збитки у сумі 1 млн 233 тис грн. Ця цифра віддзеркалює завдану шкоду державі, результат того, що тверді побутові відходи лежали на відкритому ґрунті без належних дозволів.

На підставі комісії було складено Акт, що був направлений до територіальних правоохоронних органів (поліція, прокуратура) з вимогою вжиття всіх необхідних заходів щодо виявлених порушень чинного законодавства та про вжиття заходів представницького характеру в суді у зв’язку з порушенням інтересів держави.

Аналогічний Акт з Листом-вимогою ліквідації цього сміттєзвалища був надісланий і до орендаря, адже, відповідно до Закону України про відходи, відходи є об’єктом права власності. І, згідно з умовами договору використання земельної ділянки, умови збереження стану об’єкта оренди покладені на орендаря і він зобов’язується використовувати землю відповідно до її цільового призначення та умов оренди договору – не допускати погіршення екологічної обстановки на території в результаті своєї господарської діяльності. Орендарем земельної ділянки, що порушив природоохоронне законодавство є ТОВ «ПАКОМ», орендодавцем – Обухівська РДА. Власником майнового комплексу (так званого ангару) є також ТОВ «ПАКОМ».

Незважаючи на всі вище зазначені дії, попередній власник майнового комплексу ТОВ «ПАКОМ» не вживав жодних заходів щодо усунення ситуації, що склалася, чим відверто порушував закон. Коли в Обухівській РДА з’явилася інформація про те, що майновий комплекс ТОВ «ПАКОМ» змінив власника, адміністрація у терміновому порядку зв’язалася з новим власником, щоб спробувати врегулювати задавнену проблему.

Переговори дали результат. Вантажівки вже півмісяця одна за одною вивозять сміття на полігон твердих побутових відходів, звільняючи територію від небажаного сміття. На сьогодні з  території підприємства на полігон вивезено 72 машини відходів. Новий власник обіцяє, що сміття буде вивезено до кінця січня.

Отож, завдяки потужній командній роботі Обухівської РДА та ініціативності голови Івана Рудяка, вже зовсім скоро територія підприємства набуде свого звичного вигляду, а навколишні ґрунти і води не наповнюватимуться небезпечними елементами, які шкодять не лише природі, а й здоров’ю людей.

Поширити новину
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Коментарі

коментарів